Banksäkerhet på nätet: När kan man lita på Internet


Vad du kan göra för att säkra din internetbank

Genom att följa råd nedan kan du minska din säkerhetsrisker när bankärenden till det minsta.

Använd en säker webbläsare

Mozilla Firefox, Opera, Safari. Tro inte alla de betalda recensioner säger att Internet Explorer (IE) är den säkraste webbläsaren numera. Någon webbsäkerhet expert kommer att berätta sanningen: Internet Explorer är fortfarande alltför djupt integrerat med operativsystemet (Windows) och därmed gör det sårbart.

Använd säkera operativsystem

Mac OS, Linux eller annan UNIX-baserat operativsystem. Naturligtvis kan du fortfarande använda Windows, men du måste göra en del arbete för att göra det säkert nog för internetbank. Gör också frekventa uppdateringar av ditt operativsystem, oavsett vilket du använder.

Använd säkra e-postklienter

Som till exempel Mozilla Thunderbird, The Bat!, Opera Mail, Mac OS X Mail, etc., om du inte bara använder web-mail. Din bank kan skicka dig uppgifter om ditt bankkonto och du kanske inte vill att det ska ses av någon annan. Banken skickar dig aldrig några log in detaljer för din internetbank i klartext, så klart, men oavsett så bör korrespondens mellan dig och din bank hållas konfidentiell. Ha i åtanke att Microsoft Outlook har samma problem som Internet Explorer när det gäller säkerhetsfrågor.

Använda antivirusprogram, antispionprogram verktyg och brandväggar

Speciellt om du använder Windows, eftersom större delen av kända virus är särskilt skadliga för Windows. En brandvägg är en programvara som övervakar alla inkommande och utgående anslutningar mellan din PC och internet och tillåter endast auktoriserade eller bekant anslutningar. Att använda ett bra antivirusprogram och en brandvägg kontinuerligt är en mycket bra praxis för alla internetanvändare.

Virtuella privata nätverk (VPN)

VPN kan vara ett extra lager av säkerhet och sekretess. Du kan exempelvis använda VPN om du behöver absolut sekretess kring dina bankärenden, så att ingen ens vet att du var på din banks hemsida. Att använda Socks 5 proxy för sådana ändamål fungera bra det också. Det finns VPN leverantörer runt om i världen som kan erbjuda dig deras VPN-servrar i olika länder och som du kan rådgöra med.

Ge aldrig ut information till någon om du inte är säker på att detta är rätt person. Var alltid uppmärksam för varje enskild avvikelse från rutinförfarandet, till exempel ett krav att ange dina inloggningsuppgifter en gång när du inte förväntar dig det. Banken skulle aldrig be dig avslöja ditt användarnamn och lösenord, PIN eller TAN via e-post, post eller telefon – kom ihåg detta. Det kommer heller knappast att be dig att ladda ner och installera någon programvara. Du kan alltid kontrollera arten av sådana förfrågningar genom att helt enkelt kontakta banken via telefon.

Skydda dina känsliga data såsom PINs, lösenord, TANs, koder, kredit kortnummer och lagra inte det på din hårddisk. Det är alltid bättre att komma ihåg ditt lösenord än att skriva ner det.

Välj säkra lösenord som du kan komma ihåg, men som är minst 6-8 tecken, en kombination av små och stora bokstäver, siffror och specialtecken.

INGEN KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *