Tips när du ska låna pengar


låna pengar

Tips när du ska låna pengar

Har du någonsin tänkt på att låna pengar som inte kommer från en bank eller officiella långivare? Eller att låna pengar av privatpersoner? Vi pratar om vänner och släktingar, verkliga människor, som kan låna pengar privat till dig – det kan vara ett visst belopp pengar, som du kan låna från någon, och slutligen betala tillbaka dessa pengar (med en viss procentsats som ränta till personen). Här är några användbara tips, vad du ska tänka på när du lånar ut pengar:

Låna Bara Ut Vad Du Har Råd Med

Det finns ett gammalt talesätt som säger, att du inte ska satsa mer än vad du har råd med att förlora. Detsamma kan sägas om att låna ut pengar till en vän eller familjemedlem. Eftersom att pengar kanske aldrig betalas tillbaka, måste du bestämma om du är villig att glömma skulden för att rädda vänskapen – så om 10 000 kr kan bryta dig ekonomiskt, låna inte ut. Även de mest välmenande och älskade personen frågar dig under hårda tider. Fråga dig själv om det känns okej för dig. Om så inte är fallet, låna inte ut.

Överväg vad det kan ha för konsekvenser

När du lånar ut pengar till en familjemedlem, påverkar du i princip alla andra du är släkt med. Att låta en familjemedlem låna och inte en annan kan skapa problem i dina relationer. Andra familjemedlemmar kan se favorisering eller liknande, så tänk på allvar över ditt tillvägagångssätt kring lånet och hur andra kommer att tycka och känna. Om du är en förälder som överväger att låna ut pengar till ett barn, kan det även vara en bra idé att föreslå ett möte med familjen för att diskutera villkoren öppet. På så sätt blir ingen utav de andra barnen förvirrade eller sårade av beslutet.

Få alla detaljer

Medan du kanske är orolig att såra en älskade, behöver du veta var dina pengar kommer att gå till, så du kan bedöma om det är ett värdigt lån. En bank skulle aldrig blint överlämna medel utan att veta vad det spenderas på, och detsamma gäller dig.

Om en familjemedlem känner sig förolämpad, se det som en röd flagga och att det kanske inte är något du bör slutföra. Och om du erbjuds detaljer, gör en uppföljning på dem. Till exempel, om en vän ber om runt 20.000 kr för en handpenning för ett hus, kolla upp huset, dess kostnad, jämför stadsdel, och hur en handpenning påverka bolånet. Undersöka alla dessa variabler innan du tar ditt beslut.

Diskutera villkor

Att prata om pengar med någon i familjen kan vara besvärligt, speciellt om du är i en position att låna ut. Men att inte bry sig över detaljerna kan skada er båda. Se til att du klargör det belopp som lånas ut, räntan, amorteringsplanen och förseningsavgifter i god tid innan några pengar byter ägare. Att omedelbart se till att få ut villkoren minskar risken för eventuella framtida missförstånd eller någon form av förvirring.

Har du bestämt dig för att ta ett lån? Kolla in vår tabell, som ger dig en jämförelse av alla låneutgivare och väljer det bästa snabblån för dig!

 

FÖREGÅENDE Hur räkna ut ränta på lån? Hur räkna ut räntan på lånet?
NÄSTA Online Smslån för Dålig Kredit

INGEN KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *